Kul att Du tittar in hos mig!

Lämna gärna ett spår efter Dig :)

Tack för besöket och Välkommen åter!

torsdag, november 29, 2012

Växternas Värld Del 15 Vägvisare för insekternaJa jag har inte glömt Växternas Värld :) Här kommer fortsättningen :) Bättre sent än aldrig :) Då dessa har legat som utkast så kan dessa publiceras trots att jag nått bildgränsen :)


Hittills har vi bara diskuterat färgens roll när det gäller att locka till sig insekterna från längre håll, men färgen spelar också sin viktiga roll för att vägleda insekten på nära håll, över själva blomman.

Många blommor har vägledande markeringar eller linjer på kronbladens yta, vilka visar insekten vägen till nektarn eller i blommor som saknar nektar åtminstone ser till att insekten intar den rätta ställningen.

År 1922 kunde Friedrich Knoll genom en serie sinnrika experiment bekräfta att dessa markeringar faktiskt är till för att vägleda insekterna. Han prövade nattfjärilars reaktion på färgmönster genom att göra i ordning en serie papper med olika markeringar i mörkviolett på ljusviolett botten. Sedan täckte han pappersarken med glasplattor, och eftersom Knoll matade sina nattfjärilar med sirap innan försöken genomfördes kunde han se var de varit framme med mundelarna, eftersom de lämnat kvar spår av sirap på glaset just där. Och han kunde konstatera att nästan alla de vägledande markeringarna hade en direkt verkan på insekterna, framför allt cirklar, som tjänstgjorde som goda riktmärken. 

Klart är att många insektspollinerande blommor har ytmarkeringar som återkastar ultraviolett ljus och alltså är osynliga för oss. H H Kugler genomförde på 1960-talet en stor undersökning på ca tvåhundra bipollinerade arter. Han fann att ca 30 procent av de studerade arterna hade mönster synliga för oss människor och att ytterligare 26 procent hade mönster i enbart ultraviolett.

Många av de som hade för oss synliga mönster hade därutöver också mönster i ultraviolett. Men inte i något av dessa fall fann Kugler något helt nytt mönster i ultraviolett. Överflödet på sådana ytmönster visar klart att de måste vara mycket viktiga som vägledare för insekterna över blomytan, så att de verkligen rör vid både ståndarna och märke och fullbordar pollinationen.     

Fortsättning följer ....... Häng gärna med :)    

  
           Ha det gott!  Kram                                                   

1 kommentar:

  1. Men vad häftigt! Jätteroligt inlägg, väntar med spänning på fortsättningen. :-)

    SvaraRadera