Kul att Du tittar in hos mig!

Lämna gärna ett spår efter Dig :)

Tack för besöket och Välkommen åter!

tisdag, augusti 07, 2012

Underbara Dahlia

Dahlian har fått sitt namn efter Andreas Dahl som var en svensk botanist som levde i slutet av 1700-talet


Dahlian kommer ursprungligen från Mexiko, men kom till Europa redan på 1700-talet. Den har varit i händerna på mängder av förädlare, vilket förstås är en av anledningarna till att det finns så enormt många olika sorter.


Dahlior är helt underbara sensommarblommor. Det sägs ofta att det finns en Dahlia för alla  ...... och det stämmer säkert då det finns många olika sorter. Denna blomma har så många ansikten: enkla, små, söta, docklika blommor eller stora, runda bollformade huvuden. Det finns också spretigt tuffa kaktusdahlior, randiga sorter. Några är nästan två meter höga, andra så låga att de kan stå som en krukväxt på bordet.


Dahlian är ganska lättodlad bortsett från att knölarna måste grävas upp och tas in inomhus på vintern, annars fryser de bort. Förvara knölarna mörkt, fuktigt och svalt. Frostfritt är ett måste! Kan man stå ut med detta lilla pyssel :) vår och höst får man mycket tillbaka.

 

Dahliorna börjar blomma i juli och fortsätter sedan till första frosten, ofta långt in i oktober, i landets södra delar (där jag bor :)) kan den blomma ända till advent om hösten är mild!

Dahlian är en fantastisk snittblomma och ju fler blommor du plockar till buketter, desto fler knoppar bildas på plantan. Blommorna är mycket tåliga och står länge i vas, upp till en vecka om du inte placerar dem i för stark värme.

Det är lätt att föröka dahlior och få fler plantor. I samband med att du planterar ut knölarna på våren kan du dela stora plantor med en vass kniv. Det går även att ta sticklingar, genom att skära av en bit stjälk och sätta i jord. Efter ett tag bildas det en liten knöl i jorden.

Varning för mördarsniglarna :  De läskiga mördarsniglarna är tyvärr ohämmat förtjusta i dahlior. Har du mördarsniglar i trädgården är det nästan omöjligt att plantera ut knölar direkt i rabatten. Prova då istället att förodla dem i kruka på våren. Komplettera med att lägga ut snigelmedel kring plantorna. Ett alternativ är att låta dahliorna stå kvar i kruka hela sommaren. Använd då stora krukor och var noga med att ge näring och vatten.


Själv odlar jag inte Dahlior även om jag tycker dessa är jättevackra så är det extra jobb med knölarna och jag har inte direkt problem med mördarsniglar och vill inte få heller!
Dessutom kan man ju inte ha alla sorters växter ...... jorden/platsen räcker inte till :)


I will be right here waiting for you - Richard Marx
                    

Ha det Bäst!  Kram

2 kommentarer:

 1. Oj så många fina bilder du bjuder på, du måste ha varit i rena dahliaparadiset :)
  Jag ska kika runt lite till här hos dig!
  Ha det gott!
  Linda

  SvaraRadera
 2. Sina Dahlior! Jag tror inte riktigt på det därefter sniglar och Dahlior. Jag har dem i rabatten och de är inte på dem! Klippstånden i rabatten bredvid är typ uppäten : (

  SvaraRadera