Kul att Du tittar in hos mig!

Lämna gärna ett spår efter Dig :)

Tack för besöket och Välkommen åter!

fredag, juni 29, 2012

Vallmofrossan fortsätter

Här kommer ännu mer Vallmofrossa ...... det är lika spännande varje år att se vilka färger och former som vallmona har. I år tycker jag att dessa är ovanligt vackra och det finns inte två som är lika utan var och en är unik på sitt sätt ..... faktiskt som vi människor också är ..... vi är alla unika var och en på sitt sätt!















Riktig närbild! I like:)


Albinoni- Adagio in G Minor

               

Ha det Bäst! Kram

torsdag, juni 28, 2012

Pionen Charles White

Luktpionen Charles White är en vacker pion som producerar halvdubbla stora  elfenbensvita blommor som är mycket väldoftande. Sorten kommer ursprungligen från Östra Asien.
Denna blomma har blommat ett tag nu och är snart överblommad.

Här nyutslagen helt ljuvlig blomma med en fantastisk doft!


Så är Sommaren tillbaka igen ..... visst är det underbart! Hoppas att Du också har sol idag där du befinner Dig ..... oavsett om man har möjlighet att vara ute och njuta av vädret eller sitter inne och jobbar mm så blir man i allafall piggare när solen visar sig!

Önskar Dig en fin fortsatt dag och en härlig sommarkväll!

Tack för att Du tittade in till mig och Varmt Välkommen åter!

onsdag, juni 27, 2012

Civilkurage



Häromdagen satt jag på bussen i Malmö ..... skulle bara åka ett par hållplatser ..... turen var en vansinnesfärd då chauffören som var en ung kvinna körde oerhört fort och ve och fasa när jag ser att hon har mer fokus på sin mobil än på vägen.

Hon sitter och läser på mobilen och tittar ner har ingen som helst blick på vägen!

Jag skulle bara åka ett par hållplatser och när jag skulle gå av så gick jag fram till henne och frågade vad hon höll på med.

Är du medveten om vilken risk du utsätter alla passagerare och dig själv för när du kör på detta sättet? Jag sa detta vänligt men bestämt och hon bad om ursäkt och förstod att hon hade gjort fel hon skulle inte göra så mer och så tackade hon för att jag sagt till henne vänligt och inte varit arg!


När situationer som denna uppstår så brukar jag säga ifrån men jag är inte arg och skäller
för då går ju personen bara i försvarsställning. Utan jag är bestämd men vänlig och inväntar personens reaktion ...... Jag tror inte att hon gör om detta men det viktiga är att vi måste våga
bry oss och det gör vi genom att säga ifrån!


Det är viktigt med civilkurage ...... att våga säga ifrån och visa att alla beteenden inte är
okej..... att sätta gränser är faktiskt att visa respekt och kärlek tycker jag!

Ibland blir folk "hemmablinda" och glömmer fokus det hade denna unga busschaufför
gjort som hon själv uttryckte det!

Jag hoppas att hon fick sig en tankeställare och är en bättre chaufför idag!


Borstnejlikan blommar för fullt just nu!

Lite Sömntuta har spritt sig här men jag lät den vara kvar .......


Civilkurage kan ju praktiseras i många situationer
Ju fler vi är som vågar säga ifrån dessto bättre

Att våga säga ifrån är att bry sig!

Ha det Bäst!  Kram

tisdag, juni 26, 2012

Solnedgång I like!

Visst är det väl fantastiskt vackert med solnedgångar! Jag försöker att njuta av dessa så ofta som möjligt! Dessa bilder är från en solnedgång vid Ribersborg i Malmö. Tänk vad naturen är fantastisk ändå! Detta är ju också ett sätt att verkligen vara i nuet ..... just nu i detta nu sker ju solnedgången! I like:)






Brukar Du ta dig tid att njuta av Solnedgången?

Kul att Du tittat in på min blogg o Sov gott när det blir dags!

måndag, juni 25, 2012

Vallmofrossa!

Idag vill jag tacka er som följer och läser min blogg - det värmer i hjärtat! Varmt välkommna till mitt Trädgårdsrum! Det är kul att blogga men det klart att det blir ännu mer givande och roligt när någon läser ens blogginlägg .... så stort Tack från hela mitt hjärta till er! :)

Vill egentligen inte skriva om vädret ..... är ju mycket prat kring detta just nu men lite blir det ändå ...... det gör ont i trädgårdshjärtat att se hur regn och blåst fördärvar för min del speciellt pioner och vallmo ..... så nu har jag klagat på detta ..... och nu vill vi ha sol ..... finns det någon i Sverige som kan njuta av sol just nu?! Dåligt väder kan jag ta men när det skadar så mycket i trädgården som det gjort i dagarna så känns det inte bra!

Trots vädret har en del pionvallmo slagit ut ..... och det är lika spännande varje år och se vilka färger det blir och hur blommorna ser ut ..... försökte fotografera dessa idag men det gick inte så bra för det blåste och regnade sååå mycket att det bara blev suddiga bilder. Hoppas att jag kan ta bilder på dessa i normalt sommarväder framöver!

Här kommer lite bilder på vallmon som jag tog precis innan ovädret drog in!





Röd Pionvallmo som ville växa mitt bland Borstnejlikan viss charm kan jag tycka .... en trädgård ska inte vara för perfekt och tillrättalagd enligt mig iallafall!

Vad tycker Du?

Visst bjuder naturen på en häftig show? Just nu kanske väl häftig med tanke på vädret?!

Ha det Bäst! Kram

Växternas Värld Del 10 Färger som lockar insekterna

Det är svårt för en människa att föreställa sig insekternas visuella värld. Deras ögon skiljer sig i hög grad från våra till både byggnad och funktion och ger alltså en helt annorlunda bild av omvärlden.

Insekterna har sammansatta ögon, uppbyggda av ett stort antal enkla element som kallas ommatidia och framträder som små facetter sedda framifrån. Man räknar med att dessa ger god förmåga att upptäcka rörelser, men eftersom de inte kan fokusera, har de blombesökande insekterna sannolikt sämre synskärpa än vi.

Dock har experiment bevisat att insekterna lockas av starka blomfärger redan från ganska långt håll, och de kan också vägledas över blommans yta av små märken eller linjer på bara några millimeter. Många insektpollinerade blommor lockar inte bara med färger utan också med dofter, men de båda metodernas relativa betydelse varierar en hel del från art till art. En del blommor använder lukter för att locka till sig insekter från längre håll, medan andra sätter in lukten bara på nära håll.

I andra fall stimulerar dofterna bara insekterna att söka föda, och ytterligare andra växter är helt doftlösa. Insekter kan ibland rentav fås att sluta att besöka en del växter om man ger deras blommor en annan och ovanlig lukt.

Kan insekter alls skilja mellan olika färger?

Den österrikiske nobelpristagaren Karl von Frisch studerade detta genom att använda olika färgade papperslappar som markeringar för att visa bina till en skål med deras favoritföda sockervatten. Han började med att dressera dem att dricka sockervatten ur en skål placerad på blått papper, och fann då att de snart sökte sig till det blåapappret också när det inte fanns någon skål där.

Om bina fick välja mellan grått och blått sökte de sig konsekvent till den blå färgen, detta visade på att de verkligen reagerade på färgen och inte bara på en skillnad i styrkan hos det ljus som återkastades från pappret. Ytterligare försök visade att bina kan särkskilja sex olika färger: ultraviolett, blågrönt, violett, "bipurpur"(som är en blandning av gult och ultraviolett), gult och blått. Deras synförmåga är alltså förskjuten ett stycke längs ljusspektrum i jämförelse med vår, i riktning mot de kortare våglängderna.

Bin är mycket känsliga för ultraviolett, som vi inte alls kan se. Ljus som innefattar alla vårt synliga spektrums färger framträder för oss som vitt. Motsvarande färg för bina har en ultraviolett komponent och saknar den röda.

Många växter ser säkert helt olika ut för oss och för insekterna. Körsbärsblommor tex förefaller vita för oss därför att de återkastar alla vårt synliga spektrums färger - blått, grönt, rött etc. Eftersom bin inte kan se rött kommer dessa blommor att förefalla dem blågröna - vitt ljus utan sin röda komponent. Ljungens purpurfärgade blommor som återkastar en blandning av rött och blått ljus blir blå för bina. Ett annat exempel är kornvallmon som tillhör de få verkligt klarröda blommorna  ..... ironiskt nog har bina ingen möjlighet att uppskatta deras strålande röda färg.

För ett bi är kornvallmons kronblad ultravioletta eftersom de reflekterar också detta ljus. Andra pollinerade insekter har inte studerats lika grundligt som bina, men man vet att såväl alla högre flugor och dag- och nattfjärilar kan särskilja olika färger. Det förefaller som om också många andra insekter precis som bina skulle vara rödblinda men se i ultraviolett. Det finns dock många undantag mot den regeln, och man vet att tex en del fjärliar kan se rött.


Fortsättning följer ...... häng gärna med ...... :)

söndag, juni 24, 2012

Ljuvliga Abraham Darby again!

En av mina favoriter är Abraham Darby. Det är en modern buskros ("Engelsk Ros")
Austin Ros från 1985. Blommorna är mycket stora, skålformade och sitter i små klasar. Blomfärgen skiftar i persikorosa och aprikos och doften är stark och helt ljuvlig! Dessutom är den remonterande ..... så man kan njuta länge!








Regniga hälsningar från Malmö ..... regn , regn , regn hela dagen ...... härligt på ett sätt för att jag har haft en riktigt mysig innedag och fått gjort en hel del som behövdes göras .... men som det inte alltid blir tid för eller snarare som jag inte prioriterat!

Regn är faktiskt mysigt ..... höra regnet smattra mot fönstret är speciellt! Blir en powerwalk vid havet senare idag oavsett väder ..... men det vore ju inte fel om solen visade sig då :)

Hoppas att Du har en skön söndag! Kram

lördag, juni 23, 2012

Pionen Lady Alexandra Duff

Luktpionen Lady Alexandra Duff är berömd för sin pastellskimrande skönhet och sin utsökta doft! Det är mitt första möte med denna underbara Pion ...... and I´m in Love!  Jag är såååå glad att jag valde denna till min oas!

Pionen introducerades 1902 av den engelska plantskolisten Kelway. Lady Alexandra Duff (1891-1959) var dotter till Princess Louise of Wales and the Duke of Fife vars familjenamn var Duff. Lady Alexandra Duff fick sitt namn från sin mormor Queen Alexandra som var King Edward VII:s fru. Kelway namngav pionen efter flickan när hon bara var 11 år.











Hoppas att Du har haft en fin Midsommarhelg!

Tack för titten och Varmt Välkommen åter! Kram!

fredag, juni 22, 2012

Glad Midsommar!


Det är en gammal tradition som ligger bakom firandet av midsommarafton.
Den urgamla traditionen började redan på vikingatiden. Man firade att det var
den längsta dagen på året och att året hade vänt. Nu skulle det bara bli mörkare
 och mörkare.

Att dansa kring midsommarstången är en gammal tradition som kom till Sverige
från Tyskland mellan 1300- och 1400- talet. Midsommarstången representerade
fruktsamheten i byn där man firar och ska enligt sägen hjälpa till med att det blir
många födslar efterkommande året.






 Midsommarnatten är full av magi. Enligt folktron var allt som växte i naturen
 laddat med övernaturliga krafter under midsommaren. Genom att samla den
 kraftfulla magin i en blomsterkrans hade man medel för det kommande året.
Att spara kransen och lägga den i julbadet var ett sätt att bli frisk och stark
under återstoden av vintern.

En annan sed var att plocka sju sorters blommor för att lägga under huvudkudden
på midsommarnatten. I drömmen får man då se den man ska leva sitt liv med.


Dagen före den 23 juni var fram till 1952 midsommarafton. För att bättre passa
in i arbetsveckan bestämdes 1953 att midsommaraftonen alltid skulle firas
 på en fredag.

Helgen är nu rörlig mellan 20 och 26 juni.



Önskar Dig en fin Midsommarhelg!