Kul att Du tittar in hos mig!

Lämna gärna ett spår efter Dig :)

Tack för besöket och Välkommen åter!

torsdag, maj 31, 2012

Orientalisk Vallmo Coral Reef

Nu blommar min Orientalisk Jättevallmo Coral Reef .... är så 
fantastiskt att följa denna utveckling från knopparna och tills
 de vecklar ut sina kjolar. Tunn som silke, tålig som järn 
och otroligt vacker är denna ljuvliga blomma! Vardagslycka igen :) 

Den skira vallmon har fascinerat under flera tusen år. 
Man kan lätt missta sig av den här papperstunna 
blommans sköra uppenbarelse. Men den är som sagt
mycket tålig och klarar av mager jord och kyla.


Denna vallmo är perenn och man vet att denna odlats i 
Främre Orienten (bla nuvarande Irak-Iran) sedan 
5000-talet f Kr. Den finns omnämnd i både grekisk
 och romersk mytologi och under romartiden odlades 
den som medicinalväxt för sina nyttiga fröers skull 
som användes i matlagning och brödbak.













Papaver är det latinska namnet på vallmo som är ett gammalt 
växtsläkte med drygt 70 arter i familjen vallmoväxter. 
Vallmo är ett-, två- eller flerårig och alla sorter är giftiga.



               Joe Cocker - Where would I be now

                 

Ha det Bäst!  Kram

Pionlängtan!

En av mina favoriter är Pioner ..... snart är det dags! Visst är även knopparna otroligt vackra ...... som det växer just nu ...... mina pioner är fulla av knoppar alla utom en som bara har en knopp ..... men jag flyttade denna förra säsongen och då kan det ju ta lite tid innan den anpassar sig. Pioner är känsliga för att flyttas sägs det ju ..... så jag är )glad att den har en knopp redan detta året .... :)

Perenna pioner föredrar en solrik plats med åtminstone 5 timmars sol de klarar sig också på mer skuggiga ställen men oftast blir det då färre blommor. Om de ska utveckla sig fullt ut får de inte placeras för nära stora träd som konkurrerar om ljus och näring.


När bladen vissnat på hösten kan dessa tas bort för att minska risken för svampangrepp följande vår. Perenna pioner är mycket tåliga och det visar sig ofta att i gamla övergivna trädgårdar bland kirskål och brännässlor hittar man perenna pioner.


September månad är den allra bästa tiden för att flytta, dela eller plantera nya pioner. Detta gäller såväl buskpioner som dillpioner, bondpioner och luktpioner.


Pioner ska planteras på samma djup som de har i den kruka man köper dem i. Toppen på rothalsen ska alltså inte planteras djupare än 3 cm från jordytan. Planteras de för djupt blommar de inte alls, eller så får de få blommor. När man ser att pionen inte blommar så är det oftast på grund av att de är planterade för djupt.


Ibland kan man se myror på knopparna av perenna pioner. Dessa gör ingen skada utan njuter bara av en sockerhaltig vätska som pioner avger vid blomknopparna.



Tack för titten! Lämna gärna ett spår efter Dig då blir jag glad :)

Lev Väl!  Kram

onsdag, maj 30, 2012

Röd Kastanj I like!

Det är lika fantastiskt varje år när denna blommar
Röda Kastanjer är ju inte så vanligt i Sverige
Denna blommar i en liten park nära där jag bor .........  I like! :)
Ja det gäller att vara uppmärksam på de olika sorters blommor & träd
som blommar vid olika tillfällen ..... man vill ju inte missa några!












 Joe Cocker - Naked Without You

                

Ha det Bäst!  Kram

Oj vad det växer!

Bilder från min oas på vad som är på G .... togs i dagarna innan regnet och det lite kallare vädret kom!

                
                                                                       Pilörten är på G .....


Stäppsalvia Caradonna som har mörka stjälkar .... I like ... snart blommar denna


               
                                            Lupiner på G ..... en del blommar redan!


Daggkåpan är på väg att slå ut!


Sömntuta Carmine King även kallad Kalifornisk Vallmo som frösått sig och återkommit detta året! Hade denna kulören i vissa rabatter förra säsongen .... och denna plus några till ville förgylla tillvaron även i år :)



 Commelina eller Tremastarblomma som den även kallas blommor redan på vissa ställen!





Funkia och Hosta ...... Tycker bladen är så vackra ...... egentligen vackrare än själva blomman :)


Ängssalvian - Rose Rhapsody blommar redan på vissa ställen!




Salvia Rose Queen på G


Denna bild på Syrenbuddleja eller även kallad Fjärilsbuske är inte från min oas men jag är såååååå glad för jag fick ett litet skott i höstas och som bara sett ut som två pinnar i vår men nu är det ett litet liiiitet blad som syns ....... Lycka!! kan vara så lite ibland som behövs för att man ska känna Lycka! Detta är ett sådant tillfälle för mig! ..... Vardagslycka!!

Önskar Dig en fin dag o Lev väl! Kram

tisdag, maj 29, 2012

Ängeln i Trädgårdsrummet!


            Änglar I like! :) Både inomhus och utomhus!




Marktäckaren Vinca minor (Vintergröna) är en underbar marktäckare som normalt trivs bäst i lätt skugga men själv tycker jag att den verkar trivas lika bra i soliga lägen! Blommar från april - september.


Ängel o Murgröna o Vinca minor ...... härlig kombination tycker jag!


Eva Dahlgren - Ängeln i rummet

                

Ha det Bäst!  Kram

Trädstam med titthål! :)

Som du nog har märkt i min blogg så är jag väldigt förtjust i stora träd! På en av mina promenader då jag skulle ta lite bilder på trädstammar så fick jag syn på denna trädstam! Går förbi här så gott som dagligen men har inte tidigare upptäckt hålet i stammen! Var bara tvungen att ta lite bilder på detta!

Det gick inte att krypa in i stammen :))) men då jag ändrade vinkel så blev det lite olika utsikt från hålet i stammen ...... tycker det var kul att kunna se vattnet genom stammen i en ganska speciell vinkel!












Här krävdes det ganska mycket "vinkling" på mig "fotografen" för att få till denna bilden  ..... tyckte det var läckert att man kunde se hålet i stammen fyllas med nästan bara vatten!! :)




Lev Väl!  Kram

måndag, maj 28, 2012

Underbara Kryddrabatt!

Underbara kryddor det är fantastiskt att njuta av alla kryddofter som finns i min kryddrabatt ...... som inte är klar men på G ...... blir kanske aldrig riktigt färdig! för det är ju så lätt att hitta nya trädgårdsprojekt!!

Jag är väldigt förtjust i att formklippa vissa växter .... inomhus har jag formklippt benjaminfikusar som jag själv dragit upp från skott för ca 25 år sedan ... de äldsta iallfall .... andra är något yngre ..... tycker om bollformen!

Även i kryddrabatten blir det lite formklippning :)

Har planterat bland annat Gräslök, Backtimjan, Citrontimjan, Pepparmynta, Mynta, Citronmeliss och olika Salvia sorter i denna rabatten ...... härliga dofter att njuta av! Lite lammöron finns också i rabatten ..... dessa ser inte såååå glada ut just nu ..... men brukar växa rejält och är förhoppningsvis också på G. Lammöronen har spritt sig själva så det är inga som jag valt men tycker det bryter av vackert mot det gröna och så är ju bladen så mjuka och sköna ...... :)


Underbart för själen att sitta och njuta och ta in alla dofter som finns!!


 Citronmeliss är underbart gott tycker jag tex i en fruktsallad ......frisk härlig smak!




Timjan på väg att blomma ....


 Backtimjan får lov att bre ut sig här ..... mellan stenarna så blir det inget ogräs .... :)
Backtimjan again!


Underbara Salvia ...... har valt Stäppsalvia Blue Queen, Stäppsalvia Caradonna och Salvia Rose Queen till min Kryddrabatt och även på vissa andra ställen i mina rabatter. Snart slår dessa ut i blom ..... härligt!! :)

Salvia tycker jag är fantastiskt vackert tillsammans med rosor, lavendel är en annan favorit som jag gärna också kombinerar med rosor.

Ha det Bäst! Kram

Växternas Värld Del 9 Blommans uppbyggnad

Eftersom blommorna har så olika pollinations-mekanismer växlar de i hög grad till såväl utseende som byggnad. En del blommor är enormt komplicerade men samtidigt finns det dock en gemensam grundstruktur för dem alla.

Blommans yttre del är fodret bildat av oftast gröna foderblad. Dessa skyddar blomman medan den befinner sig i knoppstadiet och ibland också efter att den öppnat sig.

Hos en del växter kan blomfodret rentav vara blommans mest lysande del. Detta gäller tex för riddarsporrarna, där kronbladen har omvandlats till nektarier och Kabbelekan som har mycket små kronblad eller rentav inga alls. Andra arter tex fuchsiorna har både foder - och kronblad vackert färgade ofta i kontrasterade färger. Innanför fodret sitter Corollan - blomkronan som består av kronblad vilka för lekmannen ofta framstår som den mest karakteristiska delen av en blomma.

Kronbladens viktigaste uppgift är att locka till sig djurpollinatörer - och hela deras mångfald av dofter, färger, former och storlekar är inriktad på detta mål. Den enklaste formen är den man finner hos smörblommor och vallmoarter, där kronbladen är ovala lika varann till storlek och form, inbördes fristående och utplacerade så att de bildar en grund skål. Många växter har kronblad som växt samman på olika sätt och fått högst specialiserade former tex toffelblommor.

Hos många blommor ser kron - och foderblad ungefär likadana ut, och där brukar dessa ytterdelar sammanfattas under beteckningen blomhylle. Liljor, tulpaner och hyacinter är välkända exempel på sådana hylleblommor. Hos vind- och vatten pollinerade växter som inte behöver några visuella lockande ytterdelar blir foder- och kronblad ofta mycket mindre och kan ibland saknas helt.

När fortplantningstiden är över och pollinationen ägt rum vissnar kronbladen och faller av blomman. De är alltså som vackrast och färgstarkast just när blomman är mogen. En del kronblad ändrar också färg när de åldras. Detta kan öka dragningskraften hos blommor som sitter tätt tillsammans eftersom det kan röra sig om rejäla färgförändringar som starkt kontrasterar mot den ursprungliga.

Hos en del arter kan färgförändringarna ha en helt annan uppgift tex vara en slags signal till pollinatören att blomman är befruktad nu och inte alstrar någon nektar längre. Detta är ju till nytta för båda parter eftersom djuret då inte behöver slösa tid och energi på att besöka blommor utan näring och växten får sitt pollen utnyttjat på bästa sätt.

En del växter har ett särskilt bihang mellan kronan och ståndarna, koronan avsett att göra blomman ännu mer lockande för pollinatörerna. Påskliljornas och narcissernas trumpeter är exempel på sådana koronor. Det finns också andra och mindre dramatiska sätt att göra kronbladen attraktiva. En del kan ha linjer eller fläckar som visar insekterna vägen till honungen.

Hos uppåtvända blommor särskilt sådana med utbredda kron- och foderblad är ofta kronbladens insidor starkast färgade. Men hos hängande blommor som hos Kungsängsliljan är det ofta utsidan som är färgstarkast. Kronbladen inte bara lockar till sig insekterna de kan också förse dem med landningsplatser. Många ärtväxter - ginst, luktärt och lupiner tex har två kronblad som ger insekterna fäste medan ett par av de andra kronbladen är sammanväxta till en köl. Här är blommans könsorgan inneslutna i kölen, vilken ibland kan vara bakåtpressad likt en hoprullad spiralfjäder.

När insekten landar pressar den med sin tyngd ner kölen och frigör ståndarna och pistillens märke som sveper in mot djurets buksida. Det frömjöl som redan sitter på insekten avsätts då på märket samtidigt som nytt pollen stryks av på besökaren från ståndarna. Hos många ärtväxter är de olika blomdelarna olikfärgade. Kron- och foderbladen eller hyllet, utgör alltså blommans ytterhölje och står inte direkt i fortplantningens tjänst. De kallas därför de sterila kransarna. De inre fertila kransarna, ståndarna som ger frömjölet och de innersta fruktbladen som omger fruktämnet kan ibland också de vara engagerade i arbetet med att locka pollinatörer.

Hos de flesta blommor består ståndarna av en stjälk som kallas strängen och bär upp knappen, en lådliknande frömjölsbehållare och ibland kan dessa ståndare ersätta kronbladen som blommans mest lockande del. Ibland kan färgstarka växtdelar utanför själva blomman användas som tillskott till insektsskyltningen eller rentav som de enda signalerna till dessa. Tex Bougainvillean har färgstarka skärmblad som är mycket mer iögonfallande än de små blommor de omger. Även julstjärnans färgstarkaste del de vackert djupröda blad som kallas högblad. Dessa kronbladssurrogat lockar till sig insekter som sedan söker sig till de små blommorna.


Fortsättning följer ...... Häng gärna med! :)

söndag, maj 27, 2012

Euphoria!! Fantastiskt Loreen!

Euphoria!  Fantastiskt Loreen!  Grattis till Dig och Sverige!
Ditt budskap behöver världen! Ett varmt leende är vänlighetens
universella språk ....  Alla människor ler på samma språk!

Vi människor är mycket lika  .... och detta förmedlar du på ett underbart sätt!


                     







Orientalisk Vallmo på G ...... underbart att följa utvecklingen
när den snart vecklar ut sina "vackra kjolar"!


Ha en fortsatt skön Pingsthelg och jag sänder en
Hälsning till alla underbara mammor där ute! :)
Ni har och gör världens viktigaste jobb!! :)

Sist men inte minst: Kram till alla mödrar både de som finns med
oss och de som gått vidare men finns med oss ändå .....
och vakar över oss!!

Lev Väl!  Kram

lördag, maj 26, 2012

Ljuvliga Pingst!

Ja då är det dags för Pingsthelg! Denna ljuvliga tid på året som passande kallas för hänryckningens tid ..... visst känner man sig lite hänryckt när naturen är sååå vacker! Dessutom har vi ju ett fantastiskt väder ...... vilken värme sååå tidigt på säsongen ... underbart!! Dessutom verkar vädret hålla i sig över hela helgen! Oj vad det växer och frodas överallt ..... det gäller att hänga med och hinna njuta av allt som slår ut just nu!

Önskar Dig en underbar Pingsthelg med massor av Hänryckning!! :) Njut, Njut, Njut :)

                       En del av mina lupiner blommar nu!


Soon very soon ...... Orientalisk Vallmo Coral Reef


Har väntat på att dessa ska slå ut ett par dagar nu ..... tycker knopparna är såååå vackra när de är på väg att slå ut ...... det är vackert när knoppar brister!! :)


        The Beatles - All You Need is Love

            

       Kram