tisdag, juli 31, 2012

Pildammsparken i Malmö

Mer bilder från mitt besök i Pildammsparken i Malmö


Här kommer lite bilder på en annan del av Pildammarna.
Planteringarna är gjorda runt statyn Kastanj av Bertil Nilsson från 1988.


Denna vyn är underbart vacker åt ena hållet ser man stora dammen med
springvatten i Pildammarna ........ tittar man åt andra hållet så ser man
Kronprinsessan Margaretas Blomstergata och även Drottning Silvias Rosenträdgård






Underbara liljor i gult och orange är färgtemat här







Sarah Brightman  & Andrea Bocelli - Time to Say Goodbye    

           

Tack för titten och Välkommen åter!  Kram

måndag, juli 30, 2012

Drottning Silvias Rosenträdgård again



Här kommer mer Rosfrossa från Drottning Silvias Rosenträdgård i
Pildammsparken i Malmö ....... en härlig oas som är väl värd ett besök :)


Inga läsliga namnskyltar fanns så jag vet tyvärr inte rosornas namn
 ..... vågar mig inte på en gissning ...... vet Du rosornas namn så
 får Du gärna tipsa mig :)


Synd att man inte tänker på att underhålla skyltarna så att det går
att läsa vad det är för rosor ..... tyvärr alltför vanligt nuförtiden
 ....... detta verkar inte prioriteras














Oj så underbar  ..... vilken rosfrossa att njuta av :)






Doften var heeeelt underbar ...... tur att inte rosor
färgar av sig på näsan :)


The Calling - Wherever You Will Go

               

Tack för titten och Välkommen åter!  Kram

Roses & Lavender

Comte de Chamboard även kallad Mme Boll - denna underbara ros har behållit sin popularitet i nästan 150 år och den är förälder till David Austins ros Gertrude Jekyll.


Rosor och Lavendel är en ljuvlig kombination tycker jag :)


Visst hade det varit underbart om det fanns doftdata ..... så man kunde känna
doften på rosorna och lavendeln via skärmen :)





















                                         How do I live without you.. LeAnn Rimes with lyrics       


                            
    
Ha det Bäst!  Kram

söndag, juli 29, 2012

Växternas Värld Del 12 Skalbaggs pollinerade växter

Åtskilliga blommor pollineras helt eller huvudsakligen av skalbaggar. Här rör det sig oftast om antingen stora, solitära blommor som magnolior och näckrosor eller också om små tätväxande blomkorgar som hos tex skogskornell.

Eftersom skalbaggarna oftast har dålig syn men gott luktsinne, är de skalbaggspollinerade växterna vanligen vita eller anspråkslöst färgade, men med stark doft.

De luktar oftast som övermogen frukt eller jäsande ämnen, inte alls i stil med de behagliga söta dofter man oftast finner hos sådana blommor som pollineras av dag - eller nattfjärilar och i mindre utsträckning bin.

En del skalbaggspollinerade blommor utsöndrar nektar, men normalt livnär sig skalbaggarna främst av sav, frukt, blad, spillning och as. Många skalbaggar tuggar i sig kronbladen hos de blommor de besöker, eller äter frömjöl eller särskilda näringsrika bildningar. Därför brukar skalbaggspollinerade blommor ha fröämnena väl dolda utom räckhåll för de "malande käkarna" 


fortsättning följer ..... Häng gärna med :)

Växternas Värld Del 13 Fjärilspollinerade växter

Bland fjärilarna återfinner man många viktiga pollinatörer, vilka vägleds av en kombination av syn och lukt. De blommor fjärilarna besöker har ofta ett nektarium vid basen av en smäcker, rörformad blomkrona eller en lång sporre.

Flertalet fjärilar har långa, sugande mundelar, och det råder ett nära samband mellan längden på deras tunga och längden hos blomkronan eller sporren hos de blommor de besöker.

Tungan kan variera från några få millimeter hos små nattfjärilar till 1-2 cm hos många dagfjärilar, 2-8 cm hos en del svärmare i norra tempererade zonen och upp till otroliga 25 cm hos en del tropiska nattfjärilar.

De blommor här i Nord- och Västeuropa som är bäst anpassade till pollinering genom dagfjärilar är ofta blåa, som tex förgätmigej, eller fylligt skära som många nejlikor, salepsrot och brudsporre.

I Sydeuropa finns det också en del röda blommor tex tiggarnöten som pollineras av dagfjärilar, och många tropiska och subtropiska dagfjärilspollinerade växter har scharlakansröda blommor. Det faktum att såpass många röda blommor är fjärilspollinerade tyder på att många dagfjärilar, till skillnad från bina, faktiskt har rödsyn. Också blommor i många andra färger är dagfjärilspollinerade, särskilt rörformiga blommor eller sådana som växer i kompakta korgar som tex gullris och röllika.

För hundra år sedan studerade entomologen Hermann Müller Alpernas fjärilar och hävdade att de föredrog blommor i ungefär samma färg som de själva. Han ansåg att deras färgpreferenser vid valet av make måste ha överförts också till valet av blommor.

Den berömde naturforskaren H W Bates har rapporterat om ett liknande förhållande i Amazonas regnskogar. Tyvärr har emellertid mycket lite gjorts på senare år för att bekräfta eller avvisa denna tilldragande hypotes. Man har dock funnit att sådana fjärilar som tar sin föda enbart från blommor kan ha en instinktiv färgrespons.

En del av de blommor som besöks av dagfjärilar under dagen kan också få nattliga besök av nattfjärilar. Många blommor pollineras emellertid enbart av nattfjärilar, och dessa arter visar upp en hel del karakteristiska drag. Kolibrisvärmaren skiljer sig från mängden genom att den flyger på dagen och besöker samma blommor som dagfjärilarna.

Men de flesta svärmare och andra nattfjärilar är nattaktiva och söker sig oftast till vita, blekrosa eller blekgula blommor. Många av dessa blommor har också en mycket stark doft som de börjar avge efter solnedgången, för att visa fjärilarna rätt väg. Den nattfjärilspollinerade tobaksplantans stora, vita blommor är berömda för sin tunga, söta doft.

Nattens drottning som blommar på natten, växer vild i Västindien, men infördes till Europa som trädgårdsväxt. De fina vita kronbladen öppnar sig på natten och lockar till sig nattliga insekter. Blomman vissnar redan före gryningen.


Fortsättning följer ....... häng gärna med :)

Drottning Silvias Rosenträdgård

Mmmmm I like :) Denna oas är väl värd ett besök ...... Ja hela Pildammsparken är fantastisk!!





Här kommer bilder på rosor från Drottning Silvias Rosenträdgård i Pildammsparken i Malmö som jag besökte i veckan ...... tyvärr var namnskyltarna till rosorna oläsliga ..... hade behövts nya .... tyvärr alltför vanligt i visningsträdgårdar nuförtiden upplever jag!


Vågar inte ge mig på att gissa rosernas namn ..... vet Du får du gärna tipsa mig .....












              No Air- Jordin Sparks                    

Ha en skön Söndag!  Kram

lördag, juli 28, 2012

Växternas Värld Del 11 Pollination genom flugor

Många flugor är viktiga pollinatörer. De flesta i denna grupp saknar förlängda mundelar och kan suga nektar bara ur sådana blommor som är platta, lätt konkava eller formade så att nektarn är lätt åtkomlig.

Rent allmänt sett söker sig flugorna till blommorna mera för nektarns skull än för pollenets, men det finns dock åtskilliga arter för vilka pollenet är ett viktigt inslag i dieten. Även om de söker sig till blommorna för nektarens skull, pollinerar de ju inte sämre för det.

De blommor som har lätt åtkomlig nektar är ofta vita, skära, gula eller gröna till färgen och ospecialiserade flugor visar förkärlek för dessa färger. Murgrönan, Björnlokan, Smörblommorna och Hagtornet är exempel på flygpollinerade växter.

En del purpurfärgade och blå blommor är också flugpollinerade, men eftersom dessa blommor ofta döljer sin nektar är det bara flugor med mer specialiserade mundelar som kan nå denna näring. Men naturligtvis som alltid är situationen i verkligheten mer komplicerad än så, eftersom dessa specialiserade flugor också besöker de enklare blommorna och de mer komplicerade blommorna inte alltid är blå eller purpurfärgade.

Svävflugans stora, sammansatta ögon buktar sig kring huvudet och ger ett mycket brett synfält. Svävflugorna lockas på långt håll till blommor med starka färger. De förtär både nektar och frömjöl, och de flesta av dem söker sig till blommor där nektarn är lättåtkomlig.

Svävflugorna hör dessutom till de specialiserade arter som har lång tunga och kan nå ner till den dolda nektarn. De har fått sitt namn av det faktum att de kan sväva praktiskt taget stilla i luften. De tar nektar från blommor som te-veronikan (blå), tistlar (purpur) och blåklockor (blå).

Till de allra mest specialiserade blomflugorna hör Humleblomflugorna, som fått sitt namn av att de är så lika humlorna. En del av dessa har över 10 mm långa mundelar och kan alltså pollinera blommor som döljer sin nektar ganska djupt, som tex ängsviol, revsuga, gullviva och jordviva.

Det sägs ju ofta att flugor dras till små, glittrande föremål och man har kunnat påvisa att åtskilliga flugarter sätter kurs mot glittrande droppar i samma ögonblick de kläcks.

Många blommor lockar till sig flugor genom att efterapa färgen och lukten av ruttnande kött. Dessa blommor är ofta mattbruna, purpurfärgade, gula eller fläckiga och som sagt imiterar gärna kadaver, variga sår eller ruttnande kött.

Många köttätande flugor föredrar normalt gult och apelsinfärgat, och väljer tydligen bruna, purpurbruna eller svarta blommor endast om dessa samtidigt avger en stank som från exkrementer eller ruttnande kött. Både färgen och stanken ökar i intensitet in mot blommans mitt, och lockar alltså flugorna till de fortplantningsorgan där pollinationen äger rum.

De köttiga asblommorna i Afrika och Sydasien har blommor av denna typ som är så övertygande att flughonorna lägger ägg i dessa. När larverna sedan kläcks är de dömda att svälta ihjäl, eftersom det inte finns någon näring åt dem.

En del växter kan direkt fånga in de pollinerande flugorna och tvinga dem till kontakt med märken och ståndarknappar, också här spelar färgen en viktig roll, eftersom flugan måste lockas in i växten om fällan skall kunna fungera.


Fortsättning följer ...... häng gärna med ...... :)

fredag, juli 27, 2012

Lyckad Stratifiering .... Tålamod

Anemoner som frösattes tidigt i våras har grott och växt väldigt långsamt men nu är det äntligen dags att plantera ut dessa på friland. Kul när det lyckas ..... sen ska det ju gå vägen även på friland ..... spännande att följa utvecklingen från frö till färdig planta.


I våras frösådde jag ovanligt många sorter  ...... här är några sorter som inte kommit längre än som bilderna visar :) Det där med tålamod igen ..... när det gäller växter så har jag faktiskt ett bra tålamod tycker jag själv iallafall :)


Här Allium som jag för första gången provat att fröså ..... först förvarade jag fröna i kylskåp (stratifiering) därefter sådde jag dessa ..... ingenting hände på lääänge ..... så de åkte in i kylskåpet igen en längre period och det lyckades!! Nu har en del av dessa grott och ska snart planteras ut på friland! Kul när ens tålamod ger resultat :) Sen får vi se om dessa klarar sig på friland :)


Lavendel fröna har kommit så här långt .... de behöver också kyla för att gro .... så först förvarades fröna i kylskåp sedan såddes fröna men de grodde inte utan det fick bli en ny vända i kylskåpet. Lavendel växer ganska sakta och har inte kommit längre än enligt bilderna. Ska också plantera ut dessa på friland snart. Har aldrig tidigare frösått lavendel så det är kul att prova .... men inte så praktiskt .... kommer hädanefter att som tidigare föröka via befintliga plantor ..... för jag vill ha ännu mer lavendel.


Malva Sylvestris har inte kommit så långt heller men den är på G


Aklejruta ..... frö jag fått och som också behövt stratifieras för att gro 
och långt ifrån alla fröna har grott


Mina frö sådda Hibiskus plantor är nu så här långt kommna på friland ..... spännande att se när dessa kommer att blomma .... kan säkert ta tid ...... Dessa grodde däremot oerhört snabbt och växte så det knakade direkt :)


Frösådd är lite av experiment jag brukar oftast köpa färdiga plantor och nästa år blir det mindre frösådda plantor än i år.


Adele - Someone Like You

            
Önskar Dig en riktigt härlig helg!  Kram

torsdag, juli 26, 2012

Underbara Sommar!



Sommaren fortsätter sååå underbart väder vi har just nu .... det gäller att passa på att njuta :)


Idag besökte jag Pildammsparken och Drottning Silvias Rosenträdgård kommer att visa lite bilder från detta besök framöver här på bloggen :) Alltid ett fantastiskt ställe att besöka!!



Här kommer en klassiker av Mr Sommar :)

Tomas Ledin - Sommaren är kort
                 

Varma Sommarhälsningar!  Kram